February 27, 2024
Světový šampionát v maratonu již v neděli, Stošek a Seewald favority

Skotsko se od 3. srpna stalo centrem profesionální cyklistiky. V Glasgow a jeho okolí se uskuteční světové šampionáty všech disciplín kromě cyklokrosu. Maratonský závod je vypsán na neděli 6. srpna a závodit se bude v Glentress Forest. Canyon Northwave MTB Team bude mít na startu čtyři jezdce napříč třemi národnostmi - Martina Stoška, Marca Stutzmanna ze Švýcarska a v reprezentačních barvách Německa startuje Andreas Seewald a Stefanie Dohrn.

S medailovými ambicemi vstupuje do závodu Martin Stošek, bronzový medailista ze světového šampionátu v roce 2020. Již roky Martin patří mezi absolutní maratonskou špičku, duhový dres v jeho sbírce úspěchů zatím chybí. Nadcházející víkend může o zlato bojovat, dle svých slov se cítí ve formě a na závod je připraven. Jeho cílem je především pohybovat se stále vepředu, po loňských zkušenostech chce cílit především na sebe a svůj výkon.

Martin Stošek na trati světového šampionátu v roce 2022, kde dojel na 10. pozici. Krátce po startu ho potkal defekt a celý závod dojížděl ztrátu.

"Říkal jsem si, že po loňsku nebudu mít takové očekávání. Věřím si na medaili nebo na výhru, ale po všech zkušenostech vím, že se může stát cokoli. Nedělám si ambice ani iluze, jak závod může probíhat. Přehraju si sice nějaké scénáře, ale může to být úplně jinak. Pojede se 4,5 hodiny, a to v těžkém terénu. Rezignoval jsem už na nějaké těšení, připravování taktiky. Všechno se musí sejít. Připravený jsem ale dobře."

Martin Stošek se svým týmovým kolegou Andreasem Seewaldem z Německa se vydávají na závodní okruh.

Po nemoci se do závodního kolotoče navrátil Andreas Seewald, který se minulý týden zúčastnil italského podniku Alta Valtellina Bike Maraton a získal bronzovou medaili. Trať v Glentress Forest si již několikrát projel a i jemu sedí. Společně s Marcem Stutzmannem na ní ve čtvrtek strávili téměř pět hodin, proto ji znají do úplného detailu.

Ani Stefanie Dohrn přípravu nepodcenila, na trati se pohybovala společně se svými protějšky z týmu, se kterými si projela nejtěžší pasáže.

Závodní okruh měří 96,5 km a jeho převýšení činí přes 3 200 metrů. Trať vede po trailech v Glentress Forest a jeho okolí, zpevněných cestách i otevřených loukách.

Mapa závodního okruhu

"Trať je těžká fyzicky i technicky. Jsou tam dvě dvacetiminutová stoupání alpského charakteru, která jsou do tahu, ale jsou tam i dva těžké sjezdy. Otázkou je, jaké bude počasí, zatím bylo bahno, které to může ovlivnit. Za mě je ale trať dobrá," okomentoval závodní okruh Martin.

Posledním závodem Martina Stoška byl před světovým šampionátem 6. díl Kola pro život na Zadově, který vyhrál.

Start závodu elitních mužů se uskuteční v neděli v 9:00. Elitní ženy pojedou v 9:30. Live timing ze závodu můžete sledovat na webu mezinárodní cyklistické unie - UCI. Informace ze zákulisí týmu i průběh závodu se dozvíte na sociílních sítích týmu Canyon - Northwave.

Sledujte nás na Instagramu i Facebooku.

Více informací o šampionátu se dozvíte na stránce cyclingworldchamps.com.

Také by vás mohlo zajímat
News
Závěrečný díl Světového poháru hostilo Snowshoe, Stošek šestý

Poslední závod světového poháru v maratonu se jel v americkém Snowshoe. Martin Stošek získal v náročném závodě 6. místo, na 7. příčce byl Marc Stutzmann a na 12. pozici dojel Andreas Seewald.
News
Andreas Seewald třetí na světovém poháru v Morzine

Ve třetím díle Světového poháru horských kol bere Andreas Seewald bronzovou medaili. Ve 100 kilometrů dlouhém závodě nestačil pouze na vítězného Kolumbijce Leonarda Paeze a druhého Itala Diega Rosu. Marc Stutzmann dojel do cíle na 15. pozici, Stefanie Dohrn závod nedokončila a Martin Stošek do závodu kvůli nemoci nenastoupil.
News
Světový pohár v maratonu pokračuje ve Francii

Tomáš Ježek

Třetí díl Světového poháru horských kol se jede v sobotu 16. září ve francouzském Morzine. Canyon Northwave MTB Team vstupuje do závodu v plné sestavě, startuje Martin Stošek, Marc Stutzmann, Stefanie Dohrn i Andreas Seewald.