February 27, 2024
Stošek se Seewaldem berou 5. místo na Cape Epic

Cape Epic 2023 je minulostí. Canyon Northwave MTB Team z Afriky odlétá se smíšenými pocity z výsledku, ale i nadějemi do budoucna a motivován k další práci. Duo Martin Stošek/Andreas Seewald dojelo na 5. pozici, Petr Vakoč byl s Marcem Stutzmannem 7.

První závodní den Cape Epic 2023 byl na programu prolog v délce 27 kilometrů. Dvojice Stošek/Seewald obsadila 4. místo, Martin ovšem optimistickými pocity po závodě neoplýval.

"Moje pocity v druhý půlce prologu byly šílený, de facto na mě Andy po půl hodině čekal a byl víceméně pořád na čele. Posledních pět kiláků jsem měl pak pocit, že parkujeme, já už nebyl schopnej jet přes 400 wattů, kdežto Andy byl schopnej jet do každýho kopce přes 500. Na to, jak jsem se cítil blbě, to nebylo špatný, kdyby jel ale Andy dneska sám, tak vyhraje," sdělil po prologu Martin novinářům.

Back-up tým dojel na 7. pozici a u Vakoče se Stutzmannem naopak spokojenost převažovala.

Kristán Hynek s mikrofonem, v dresu mistra německa andreas seewald a martin stošek

V první etapě v délce 98 kilometrů si oba týmy vedly skvěle. Dvojice číslo jedna obsadila čtvrté místo se ztrátou pouhých 34 sekund na vítěze, back-up tým byl pátý. Druhou etapu dokončily oba týmy Canyon Northwave společně na páté a šesté pozici. Krize ovšem přišla v etapě číslo 3. Martin s Andreasem museli řešit defekt zadního kola. Následná ztráta v cíli pak činila přes 11 minut.

Ve čtvrté etapě získal Stošek se Seewaldem čtvrté místo, přesto se ani jeden necítil ve stoprocentní formě a časová ztráta byla opět velká.

Forma se naopak zlepšovala dvojici Vakoč/Stutzmann, jež předvedla skvělý výkon v šesté etapě, do posledních kilometrů bojovala o pódium a nakonec dokončila na 5. místě.

Petr Vakoč a týmový fyzioterapeut Torsten Walter

Závěrečná etapa do Val de Vie už byla pro tým 1 úspěšnější, dojela na 4. místě a zajistila si 5. příčku v celkovém pořadí. Back-up dvojice dojela na osmé pozici a v celkovém pořadí byla 7.

Tým Canyon Northwave tak z Afriky odjíždí se smíšenými pocity. 5. a 7. místo v celkovém pořadí není propadákem, ale ani úspěchem, neboť do JAR jezdci odjížděli s medailovými ambicemi.

"Cape Epic je za námi. Kluci bojovali, ale nepodařil se výsledek, na který jsme cílili a víme o tom. Martina s Andreasem potkaly technické problémy, ale to nemění nic na tom, že soupeři byli zkrátka lepší. Je to pro nás velká motivace na další rok, vrátíme se silnější," zhodnotil Cape Epic manažer týmu Canyon Northwave Kristián Hynek.

Bývalý silničář Petr Vakoč byl se svou premiérovou účastí na Cape Epic spokojen: "Užil jsem si to, ale bylo to neskutečně těžký. Jsem rád, že jsme pokračovali tak, jak jsme to rozjeli a že jsme v každé etapě bojovali těsně za pódiem a včera i o podium. Jsem rád, že i dneska jsme to udrželi, i když jsem se trápil nejvíc ze všech dnů, blbě se mi dejchalo. Byl to ale nádhernej závod, ve finále to bylo technicky jednodušší, než jsem čekal a překvapil jsem sám sebe, jak mi to šlo. Kromě cross country závodníků jsem byl schopnej jet se všema. Dneska jsem se do toho taky dostal a byla to euforie, fakt jsem si to užil."

Po příletu z Jihoafrické republiky na jezdce čeká krátký odpočinek a následně návrat k plnému tréninku. Dlouho na sebe nenechají čekat ani další závody. 29. dubna se Andreas s Marcem zúčastní závodu Riva Bike Festival v Itálii, 30. dubna se Martin Stošek postaví na start českého šampionátu.

Foto: Michal Červený

Také by vás mohlo zajímat
News
Závěrečný díl Světového poháru hostilo Snowshoe, Stošek šestý

Poslední závod světového poháru v maratonu se jel v americkém Snowshoe. Martin Stošek získal v náročném závodě 6. místo, na 7. příčce byl Marc Stutzmann a na 12. pozici dojel Andreas Seewald.
News
Andreas Seewald třetí na světovém poháru v Morzine

Ve třetím díle Světového poháru horských kol bere Andreas Seewald bronzovou medaili. Ve 100 kilometrů dlouhém závodě nestačil pouze na vítězného Kolumbijce Leonarda Paeze a druhého Itala Diega Rosu. Marc Stutzmann dojel do cíle na 15. pozici, Stefanie Dohrn závod nedokončila a Martin Stošek do závodu kvůli nemoci nenastoupil.
News
Světový pohár v maratonu pokračuje ve Francii

Tomáš Ježek

Třetí díl Světového poháru horských kol se jede v sobotu 16. září ve francouzském Morzine. Canyon Northwave MTB Team vstupuje do závodu v plné sestavě, startuje Martin Stošek, Marc Stutzmann, Stefanie Dohrn i Andreas Seewald.