February 27, 2024
Petr Vakoč zakončil působení v týmu Canyon Northwave, dále se bude věnovat gravelu

Petr Vakoč dle plánů ukončil působení v celku Canyon Northwave, a to po prvním díle Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Společně s manažerem týmu Kristiánem Hynkem ale zůstávají v kontaktu a je možné, že se Petr v roce 2024 postaví na start Cape Epic v dresu týmu Canyon Northwave.

Petr Vakoč se objevil na soupisce týmu Canyon Northwave na začátku roku 2022. Bývalý profesionální silničář, dvojnásobný účastník Tour de France, olympionik a vítěz silniční klasiky Brabantský šíp je milovníkem cyklistiky v jakékoli podobě. Před dvěma lety se rozhodl kariéru profesionálního silničáře ukončit, sám v té době ale oznámil, že se závoděním nekončí. Později se s Kristiánem Hynkem domluvil na roční spolupráci a stal se z něj biker - maratonec. Jeho cílem a snem byl etapový závod dvojic Cape Epic. Krátce před jeho startem v roce 2022 si ale zlomil ruku a na start se nepostavil. V stejném roce sice získal několik cenných úspěchů, na start vysněného závodu se ale nepostavil. S Kristiánem se proto dohodl na prodloužení působení v celku, a to až do půli května 2023. Na start Cape Epic se v roce 2023 postavil, a to ve dvojici s Marcem Stutzmannem. Závod společně dokončili na 7. místě v celkovém pořadí a předčili všechna očekávání.

Petr Vakoč s Marcem Stutzmannem na Cape Epic

Od poloviny května Petrovi vypršela smlouva a o její prodloužení ani jedna strana neusilovala, neboť má před sebou Vakoč další cíl. Chce vyzkoušet jinou terénní disciplínu - gravel.

"Je to spojení biku a silnice, je to zábavný, navíc je to nová disciplína. Myslím si, že by mi mohly sedět vzdálenosti závodů, bude to něco jako silniční klasiky. Na základě prvních tří závodů se pak rozhodnu, jestli do gravelu půjdu naplno, nebo si budu závodění jen užívat. Zatím si to ale musím rozhodnout. Mám i jiné plány, a to hlavně v oblasti psychologie a koučinku," uvedl Petr, který se nyní nachází ve Spojených státech, kde ho o víkendu čeká Unbound Gravel, jeden z největších a nejtěžších gravelových závodů světa, jenž měří 320 km.

Petr Vakoč na čele pelotonu

Vraťme se ale zpět k Petrově bikové kariéře. I na horských kolech se mu povedlo získat několik cenných umístění a vyzkoušel si největší maratonské akce. Startoval na světovém i evropském šampionátu, Cape Epic a dalších etapových závodech.

"Bikovou kariéru hodnotím velmi pozitivně, mám plno zážitků a s Kristiánem jsme se bavili i o startu na Epicu v roce 2024. Jestli najdu dostatek motivace, abych se na něj připravil jako letos, tak proč nejet. Letošní Epic předčil očekávání, splnil jsem si sen, byla to paráda. Užil jsem si ale i další závody, třeba mistrovství Evropy na Malevilu, kde jsem dojel pátý a povedl se mi i závod maratonské série v Jelení Hoře, kde jsem byl druhý. Bral jsem to jako zpestření, teď bych si ale rád vyzkoušel gravely," zakončil Petr, kterému do další etapy kariéry přejeme hodně štěstí.

Také by vás mohlo zajímat
News
Závěrečný díl Světového poháru hostilo Snowshoe, Stošek šestý

Poslední závod světového poháru v maratonu se jel v americkém Snowshoe. Martin Stošek získal v náročném závodě 6. místo, na 7. příčce byl Marc Stutzmann a na 12. pozici dojel Andreas Seewald.
News
Andreas Seewald třetí na světovém poháru v Morzine

Ve třetím díle Světového poháru horských kol bere Andreas Seewald bronzovou medaili. Ve 100 kilometrů dlouhém závodě nestačil pouze na vítězného Kolumbijce Leonarda Paeze a druhého Itala Diega Rosu. Marc Stutzmann dojel do cíle na 15. pozici, Stefanie Dohrn závod nedokončila a Martin Stošek do závodu kvůli nemoci nenastoupil.
News
Světový pohár v maratonu pokračuje ve Francii

Tomáš Ježek

Třetí díl Světového poháru horských kol se jede v sobotu 16. září ve francouzském Morzine. Canyon Northwave MTB Team vstupuje do závodu v plné sestavě, startuje Martin Stošek, Marc Stutzmann, Stefanie Dohrn i Andreas Seewald.