February 27, 2024
Martin Stošek vítězí na Elbě a týden před světovým pohárem potvrzuje skvělou formu

Týden před prvním závodem Světového poháru v maratonu potvrdil skvělou výkonnost Martin Stošek. V sobotu 6. června zvítězil v závodě Capoliveri Legend Cup na Elbě a získal první vítězství v nové sezóně. Pátým místem Martina doplnil Andreas Seewald, smůlu měl Marc Stutzmann, jenž kvůli technickým problémům dokončil na 24. pozici.

V sobotu v 8:30 se na start postavili elitní muži i se třemi jezdci celku Canyon Northwave. Nejlepším z týmu byl Martin Stošek, jenž 80 kilometrů dlouhou trať s převýšením 2 900 metrů zdolal za 3 hodiny, 13 minut, 50 sekund a v závodě zvítězil. Od soupeřů se odpoutal na 40. kilometru, vytvořil si drobný náskok a ten až do cíle navyšoval.

"Závod se pro mě vyvíjel dobře hned od začátku. Podařilo se mi dobře odstartovat a v prvním stoupání jsem udával tempo. Docela dlouho jela velká skupina asi 10 lidí. Zhruba na 1,5h závodu zaútočil Andreas a odjeli jsme ve 4 lidech s Woutem Allemanem a Fabianem Rabensteinerem. Andy vypadal silně, ale tempo se dalo vydržet. Pak se kolem feed zóny trochu zvolnilo a opět nás zezadu dojeli. Já už se ale chystal, že je zkusím otestovat hned v následujícím a jednom z nejtěžších stoupání závodu na 40. kilometru. Najel jsem z prvního místa a zvedl jsem tempo. Překvapilo mě, že se víceméně okamžitě vytvořila mezera a jen chvíli se držel Wout. I ten ale celkem rychle odpadl a když jsem to viděl, tak jsem se rozhodl na nic nečekat. Plán to nebyl, myslel jsem, že zautočíme až po průjezdu Capoliveri, cca o 10km později. Mně se ale jelo výborně, a tak jsem se do toho ještě víc opřel. Od té doby jsem jel sám a už jen navyšoval náskok. Tlačil jsem do toho pořád, do kopce i po rovinách, nechtěl jsem si tohle vítězství už nechat uniknout, kdyz jsem cítil, že je to reálné. Z kopce jsem jel bezpečně kvůli ramenu, které mě ale naštěstí výrazněji neomezovalo," uvedl k závodu Martin Stošek.

Martin Stošek a jeho sólo jízda

Německý šampion Andreas Seewald dokončil závod na 5. místě, smůlu měl Marc Stutzmann. Toho v závodě potkal defekt předního i zadního kola a do cíle nakonec dorazil na 24. pozici.

Martin Stošek a Andreas Seewald na pódiu

Co se týče dalšího závodního programu, Canyon Northwave MTB Team má jasno. V sobotu 13. května se v Novém Městě na Moravě jede první díl nově vzniklého Světového poháru maratonců. Canyon Northwave MTB Team bude startovat v plné sestavě - jede Martin Stošek, Marc Stutzmann, Andreas Seewald, Stefanie Dohrn a jezdce doplní i Petr Vakoč, jenž si v barvách týmu protahuje sezónu po Cape Epic.

Trať závodu elitních maratonců v NMNM bude měřit celkem 120 kilometrů. Okruh o délce 60 km s převýšením 1250 metrů bude zahrnovat i těžší technické pasáže, které Vysočina nabízí. Závodníci na trati Světového poháru v maratonu pojedou okruh 2x, celková délka jejich závodu je tedy 120 km.

Kristián Hynek, manažer týmu, vznik SP pro maratonce kvituje: "Mám velkou radost, že světový pohár v maratonu vznikl. Máme samozřejmě velké očekávání, ale zatím je spoustu věcí nejasných a hledáme, jak systém funguje. Doufejme, že první svěťák i ty následující dopadnou dobře, ale počítat musíme i s nějakým vývojem v následujících letech. Bylo by naivní přepokládat, že všechno bude hned od začátku skvělý. Určitě je to ale krok správným směrem a myslím si, že by mohl naši disciplínu posunout zase o kousíček dál. Co se ambicí týče, s týmem už nemůžeme mít jiné, než nejvyšší. Máme dneska tři kluky, kteří patří mezi absolutní maratonskou špičku, proto jsou ambice vítězné. Doufám, že se vše podaří, chceme objet celý světový pohár včetně závodu ve Snowshoe v USA. Jsem také rád, že se na světácích potkáme se závodníky z cross - country scény a například ve Finale Ligure i s jezdci z endura, což je taky zajímavý," uvedl Kristián.

Foto: Alessandro Billiani, Daniele Anichini

Také by vás mohlo zajímat
News
Závěrečný díl Světového poháru hostilo Snowshoe, Stošek šestý

Poslední závod světového poháru v maratonu se jel v americkém Snowshoe. Martin Stošek získal v náročném závodě 6. místo, na 7. příčce byl Marc Stutzmann a na 12. pozici dojel Andreas Seewald.
News
Andreas Seewald třetí na světovém poháru v Morzine

Ve třetím díle Světového poháru horských kol bere Andreas Seewald bronzovou medaili. Ve 100 kilometrů dlouhém závodě nestačil pouze na vítězného Kolumbijce Leonarda Paeze a druhého Itala Diega Rosu. Marc Stutzmann dojel do cíle na 15. pozici, Stefanie Dohrn závod nedokončila a Martin Stošek do závodu kvůli nemoci nenastoupil.
News
Světový pohár v maratonu pokračuje ve Francii

Tomáš Ježek

Třetí díl Světového poháru horských kol se jede v sobotu 16. září ve francouzském Morzine. Canyon Northwave MTB Team vstupuje do závodu v plné sestavě, startuje Martin Stošek, Marc Stutzmann, Stefanie Dohrn i Andreas Seewald.