February 27, 2024
Canyon Northwave MTB Team vyráží na Cape Epic se čtyřmi závodníky

Praha, 10. března 2023 – V pražském hodinářství Koscom se u příležitosti tiskové konference maratónského týmu Canyon Northwave sešli členové celku a zástupci z řad médii.

Dne 10. března tým odlétá do Jihoafrické republiky, kde se zúčastní etapového závodu dvojic Cape Epic, jenž patří mezi nejprestižnější akce horských kol. Canyon Northwave MTB Team na start postaví dvě dvojice. Startovat bude osvědčené duo Martin Stošek a Andreas Seewald (GER), světový šampion v maratonu z roku 2021. Podpůrnou dvojici pro lídry Stošek/Seewald bude tvořit Petr Vakoč s nováčkem v týmu, švýcarským maratoncem Marcem Stutzmannem. Ten už v nových dresech společně a Andreasem a Martinem absolvoval etapový závod Mediterranean Epic na východě Španělska, jenž byl pro ně prvním závodním testem. Následně se jezdci přesunuli do Girony na tréninkový kemp. K týmu se připojil i Petr Vakoč a jediná žena v barvách Canyon Northwave MTB Teamu Stefanie Dohrn. Německá bikerka se řadí mezi širší maratónskou špičku a mezi její největší úspěchy kariéry řadíme vítězství v etapovém závodě dvojic 4Islands či nedávné vítězství ve španělském závodě Andalucía Bike Race.

Po loňském ročníku Cape Epic se z role závodníka do role manažera týmu přesunul jeho zakladatel Kristián Hynek. Ten je nejen šéfem týmu, ale i mentorem a technickým poradcem jezdců. Jeho pravou rukou je pak spoluzakladatel týmu, manažer a mechanik Robert Novotný alias Giovan.

„Jsem rád, že se tu můžeme opět po roce sejít,“ uvedl na začátku tiskové konference Kristián. „Jak již mnozí zaznamenali, v prvním závodě sezóny se na start v našich barvách postavil nový člen našeho týmu – Marc Stutzmann. Je skvělé, že se stal dalším jezdcem našeho celku. Nejen, že jsme zase více mezinárodní, ale Marc dosahuje i skvělých úspěchů a je i skvělým parťákem. Prvním velkým cílem pro nás bude Cape Epic, Martin s Andreasem mají velké šance na vítězství a já jim věřím, naděje vkládám i do dvojice Marc Stutzmann a Petr Vakoč. Jsem také velice rád, že české fanoušky bude opět Cape Epicem provázet Česká televize. Z každé etapě bude přenášet sestřihy na ČT Sport a ČT Sport Plus, vybrané tři etapy pak půjdou celé živě,“ uvedl Kristián.

Dvojice Stošek/Seewald v loňském roce na Cape Epic obsadila druhé místo v celkovém pořadí. Pro letošní rok do závodu vstupují minimálně s pódiovými ambicemi: „V loňském roce jsme s Andreasem dojeli druzí, a bylo to spíš zklamání, do poslední etapy jsme vedli. Do letošního ročníku vstupujeme opět motivovaní a dobře připravení. Letos jsme měli trochu odlišný závodní plán, nejeli jsme Andalucía Bike Race, který jsme loni vyhráli, ale Mediterranean Epic jsme jeli a strávil jsem taky dost času na Mallorce, takže na závody jsem připravený dobře,“ uvedl Martin Stošek.

Andreas Seewald a Martin Stošek

Andreas Seewald má pro vrchol jarní sezóny jasno, cílem je vítězství: „Loňský ročník Cape Epic byl náročný, moje zranění nás připravilo o vítězství. Letos opět jedeme s cílem vyhrát a uspět chceme i v jednotlivých etapách. Doufám, že hlavně vydrží po celý závod zdraví.“

Co se týče dalších závodních plánů, skvělou zprávou pro tým je vznik maratónského Světového poháru. Ten odstartuje v polovině května v Novém Městě na Moravě a pokračovat bude dalšími třemi díly – v Itálii, Spojených státech a Francii. Mezi největší vrcholy sezóny se samozřejmě řadí světový šampionát, který se v roce 2023 uskuteční v Glasgow, evropský šampionát, který se pojede ve Francii a také národní šampionáty.

Petr Vakoč a Marc Stutzmann

I v roce 2023 bude tým využívat kola od titulárního partnera Canyon, a to modely Lux a Exceed osazené komponenty DT Swiss a Shimano. Pro Cape Epic bude mít dokonce dvojice Stošek/Seewald speciálně vytvořený design v zelené barvě, čímž se odliší od dua Stutzmann/Vakoč, kteří pojedou na kolech ve fialovém designu.

Barvy dresů od značky Northwave zůstávají od loňského roku nezměněny. Převažuje fialová s šedou a zelenou. Přibyli ovšem noví partneři. Nejpatrnější změnou jsou nové přílby od české značky Force, dále přibyli sponzoři Squirt a INSTA360. Dalšími významnými partnery týmu pak jsou Koscom, Alpina, Future Cycling, Mercedes Benz Praha, Schwalbe, Paul Lange, Topeak, Ceramicspeed, USWE, 226ERS a SRM.

Sestava týmu pro sezónu 2023
Andreas Seewald – aktuální mistr světa v maratonu, mistr Evropy 2021
Martin Stošek – bronzový z mistrovství Evropy 2021, bronzový z mistrovství světa 2020
Marc Stutzmann – dvojnásobný medailista na švýcarském šampionátu
Petr Vakoč – jeden z našich historicky nejlepších silničních závodníků, vítěz Brabantského šípu, 2x účast na Tour de France
Stefanie Dohrn – německá maratonkyně patřící k širší světové špičce
Kristian Hynek – manažer týmu, bývalý profesionál, 3x medailista z mistrovství světa, mistr Evropy 2012, vítěz Cape Epic 2014
Robert Novotný – mechanik a spoluzakladatel týmu
Torsten Walter – fyzioterapeut

Odkaz na fotografie ZDE

Foto TK: Michal Červený

Také by vás mohlo zajímat
News
Závěrečný díl Světového poháru hostilo Snowshoe, Stošek šestý

Poslední závod světového poháru v maratonu se jel v americkém Snowshoe. Martin Stošek získal v náročném závodě 6. místo, na 7. příčce byl Marc Stutzmann a na 12. pozici dojel Andreas Seewald.
News
Andreas Seewald třetí na světovém poháru v Morzine

Ve třetím díle Světového poháru horských kol bere Andreas Seewald bronzovou medaili. Ve 100 kilometrů dlouhém závodě nestačil pouze na vítězného Kolumbijce Leonarda Paeze a druhého Itala Diega Rosu. Marc Stutzmann dojel do cíle na 15. pozici, Stefanie Dohrn závod nedokončila a Martin Stošek do závodu kvůli nemoci nenastoupil.
News
Světový pohár v maratonu pokračuje ve Francii

Tomáš Ježek

Třetí díl Světového poháru horských kol se jede v sobotu 16. září ve francouzském Morzine. Canyon Northwave MTB Team vstupuje do závodu v plné sestavě, startuje Martin Stošek, Marc Stutzmann, Stefanie Dohrn i Andreas Seewald.