February 27, 2024
Andreas Seewald bere v prvním díle Světového poháru 4. místo

První díl nově vzniklého Světového poháru v maratonu se jel v sobotu 13. května v Novém Městě na Moravě. Německý šampion Andreas Seewald získal solidní 4. místo. Martin Stošek dojel na 15. pozici, Marc Stutzmann byl 16. a skvělý výkon předvedla v ženách Stefanie Dohrn, jež dojela na 5. místě.

Elitní jezdci se na start závodu postavili již v 8:00, ženy pět minut poté. Závodníci před sebou měli 120 kilometrů dlouhou trať s převýšením přes 2 500 metrů.

Start závodu

Špatný vstup do závodu měl Martin Stošek, který musel kvůli technickým problémů zastavovat na první feed zóně. Brzy se ovšem k čelu závodu vrátil a dlouho držel naděje na úspěch.

Po nemoci se ovšem Martin necítil ve své kůži a na 3,5 hodině závodu z čela vypadl.

"Závod se pro mě vyvíjel dobře hned od začátku. Podařilo se mi dobře odstartovat a v prvním stoupání jsem udával tempo. Docela dlouho jela velká skupina asi 10 lidí. Zhruba na 1,5h závodu zaútočil Andreas a odjeli jsme ve 4 lidech s Woutem Allemanem a Fabianem Rabensteinerem. Andy vypadal silně, ale tempo se dalo vydržet. Pak se kolem feed zóny trochu zvolnilo a opět nás zezadu dojeli. Já už se ale chystal, že je zkusím otestovat hned v následujícím a jednom z nejtěžších stoupání závodu na 40. kilometru. Najel jsem z prvního místa a zvedl jsem tempo. Překvapilo mě, že se víceméně okamžitě vytvořila mezera a jen chvíli se držel Wout. I ten ale celkem rychle odpadl a když jsem to viděl, tak jsem se rozhodl na nic nečekat. Plán to nebyl, myslel jsem, že zautočíme až po průjezdu Capoliveri, cca o 10km později. Mně se ale jelo výborně, a tak jsem se do toho ještě víc opřel. Od té doby jsem jel sám a už jen navyšoval náskok. Tlačil jsem do toho pořád, do kopce i po rovinách, nechtěl jsem si tohle vítězství už nechat uniknout, kdyz jsem cítil, že je to reálné. Z kopce jsem jel bezpečně kvůli ramenu, které mě ale naštěstí výrazněji neomezovalo," uvedl k závodu Martin Stošek.

Martin Stošek na čele

Německý šampion Andreas Seewald naopak hýřil aktivitou a ke konci se staral o tempo závodu. V závěrečném sprintu dvanáctičlenné skupiny už ale nepatřil mezi nejrychlejší jezdce a skončil těsně pod pódiem na 4. místě.

Andreas Seewald

Marc Stutzmann dojel do cíle na 16. pozici, Petru Vakočovi se závod nevydařil a dojel až 66.

Skvělý výkon v kategorii elitních žen předvedla Němka Stefanie Dohrn, jež dojela na 5. pozici.

"Jsem velice spokojená s výkonem, trať byla těžká a závod byl dlouhý. Snažila jsem se ze začátku šetřit síly, věděla jsem, že to bude dlouhé. Naštěstí mi ale ani ke konci nedocházelo a já byla schopná předjíždět soupeřky. S pátým místem jsem spokojená a jsem velice ráda, že jsem si pěkně zazávodila. Líbila se mi trať a doufám, že se zde zase postavím na start," uvedla po závodě Stefanie.

Další závod Světového poháru se jede již za 14 dní v italském Finale Ligure. Sledujte webové stránky a sociální sítě týmu, kde se dozvíte více ze zákulisí celku Canyon Northwave.

Také by vás mohlo zajímat
News
Závěrečný díl Světového poháru hostilo Snowshoe, Stošek šestý

Poslední závod světového poháru v maratonu se jel v americkém Snowshoe. Martin Stošek získal v náročném závodě 6. místo, na 7. příčce byl Marc Stutzmann a na 12. pozici dojel Andreas Seewald.
News
Andreas Seewald třetí na světovém poháru v Morzine

Ve třetím díle Světového poháru horských kol bere Andreas Seewald bronzovou medaili. Ve 100 kilometrů dlouhém závodě nestačil pouze na vítězného Kolumbijce Leonarda Paeze a druhého Itala Diega Rosu. Marc Stutzmann dojel do cíle na 15. pozici, Stefanie Dohrn závod nedokončila a Martin Stošek do závodu kvůli nemoci nenastoupil.
News
Světový pohár v maratonu pokračuje ve Francii

Tomáš Ježek

Třetí díl Světového poháru horských kol se jede v sobotu 16. září ve francouzském Morzine. Canyon Northwave MTB Team vstupuje do závodu v plné sestavě, startuje Martin Stošek, Marc Stutzmann, Stefanie Dohrn i Andreas Seewald.